Właściwości mango

Do najzdrowszych owoców cytrusowych należy mango, które zawiera wiele witamin brakujących organizmowi szczególnie zimową porą. Miąższ tego owocu jest wspaniały i zarówno cieszy wzrok jak i go wyostrza. Mają taką barwę dzięki kryptoksantynie, którą organizm przekształca w witaminę A. Witamina ta jest konieczna, aby oczy były nawilżone oraz siatkówka w odpowiedniej kondycji. Oprócz dobrego wpływu na wzrok witamina ta podwyższa również odporność. Mango powinno się jeść podczas przeziębienia, gdyż ma on dużą zawartość witaminy C, dzięki czemu można łatwiej pokonać infekcję. Miąższ ten pomaga rozjaśnić cerę oraz dzięki witaminie E będzie ona pielęgnowana. Kolejną ważną właściwością mango jest zapobieganie nowotworom.

Aby wybrać dobrze dojrzały owoc należy kierować się zapachem. Jest on intensywny, jeśli owoc jest dojrzały. Natomiast jego skórka będzie się lekko uginać podczas dotyku. Bez względu na dojrzałość owocu miąższ będzie trudno odchodził od pestki.

Cześć Wam! Jestem Milena i moim ulubionym zajęciem jest gotowanie oraz poznawanie nowych smaków i produktów. Bardzo lubię mieszać składniki z różnych stron świata i tworzyć wspaniałe potrawy najmniejszym nakładem sił. Czytając mojego bloga będziecie mogli poznać ciekawe przepisy oraz miejsca, do których warto się udać by dobrze zjeść.

Kulinarne związki

 Które połączenia w kuchni są wskazane a których nie powinno się stosować:



Kategorie

Napisz do mnie

Imię
Eail
Treść wiadomości
Przepisz poniższy kod

Wszystkie posty